piatok 27. apríla 2018

Recept | Krémové rizoto

Krásny, slnečný piatok prajem! Dnes mám pre vás tip na chutný, jednoduchý a pomerne rýchly obed. Našla som ho v knižke Kuchyňa Lidla pre malých kuchárov, takže ak ju nevlastníte, určite čítajte ďalej.
rizoto
Budete potrebovať:
1 cibuľu
olivový olej
2 bobkové listy
4 vetvičky čerstvého tymiánu
100 g prosciutta
150 g ryže Arborio
50 ml suchého bieleho vína
1,5 l nesoleného zeleninového vývaru
morskú soľ
mleté čierne korenie
2 hrste mrazeného hrášku
50 g syra grano padano
2 lyžice masla
1 hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Ja si najskôr nachystám cibuľku, proscuitto a z mrazáka vytiahnem mix zeleninky (v recepte je len hrášok, ale prečo to nemať farebnejšie a ešte chutnejšie) a zeleninový vývar alebo ho uvarím z bujóna (gurmáni by ma asi ubili :D). Nadrobno nakrájanú cibuľku orestujeme na olivovom oleji, pridáme bobkový list, tymián (ten my nemáme, ale vôbec mi tam nechýbal, musíme ho zasadiť) a na kúsky nakrájané prosciutto (raz som dala aj schwarzwaldskú šunku a rizoto nebolo o nič horšie). Restujeme kým nie je chrumkavé. Potom prisypeme ryžu (ja som v Lidli nikdy Arborio nenašla, použila som viackrát obyčajnú a bolo to fajn), premiešame a podlejeme vínom (raz som pridala, raz nie a pre mňa skoro žiaden rozdiel, rizoto bolo vynikajúce tak či tak). Po chvíli, keď sa z vína odparí alkohol, postupne po naberačkách pridávame teplý vývar, tak aby bola ryža vždy trochu zaliata. Ochutíme soľou a korením (ak použijete bujón, tak nemusíte ani soliť) a občas premiešame, varíme na miernom ohni asi 10 minút. Pridáme rozmrazenú zeleninku a varíme ďalších asi 10 minút, kým ryža zmäkne. Nakoniec, po odstavení, pridáme nastrúhaný syr, maslo, petržlenovú vňať, premiešame a necháme pod pokrievkou odpočívať tri minúty. A môžeme servírovať so syrom.

Tak ako? Chutilo by vám?

4 komentáre:

Ďakujem za všetky vaše krásne odkazy, komentáre, pripomienky!

Blogger Template by DanyČuks